Het aantal mensen dat wijkzorg vraagt, groeit. Tegelijkertijd neemt het personeels-tekort in de zorg toe. Dat zet de zorg onder druk. Daarom kijken alle zorgorganisaties in de Hoeksche Waard samen naar wat inwoners zelf kunnen. Inwoners zelf hun ogen laten druppelen is hier een voorbeeld van. In de Hoeksche Waard hebben zorgaanbieders, huisartsen, apothekers en ziekenhuizen afgesproken dat zelf oogdruppelen vanaf 1 november de norm is.
Medicijnen, zoals oogdruppels, krijgt iemand via de apotheek of na een operatie in het ziekenhuis. Dagelijks krijgen zo’n 100 inwoners van de Hoeksche Waard 2 of 3 keer per dag hulp van een zorgmedewerker bij het druppelen van ogen. Ogen druppelen is echter iets dat iemand eenvoudig zelf kan doen. Eventueel met hulp van een oogdruppelbril. Dat heeft zowel voor inwoners zelf als voor zorgverleners veel voordelen. Het scheelt een inwoner tijd en geeft meer vrijheid: iemand bepaalt zelf wanneer hij zijn ogen druppelt. Voor zorgmedewerkers kost oogdruppelen veel tijd die zij aan andere zorgvragen kunnen besteden als iemand het zelf doet. Vanaf 1 november is ogen druppelen daarom geen taak meer van zorgmedewerkers en gaan inwoners, indien mogelijk, zelf hun ogen druppelen.
Hoe werkt het?
Als een arts oogdruppels voorschrijft, ontvangt de patiënt bij de apotheek duidelijke instructies om zelf thuis aan de slag te gaan. Net zoals dat gebeurt bij andere medicijnen. Wie behoefte heeft aan extra uitleg kan terecht bij een ondersteuningspunt in de buurt. Op www.samenmeervoorelkaar.nl/oogdruppelen staat daar meer informatie over en zijn alle locaties van ondersteuningspunten te vinden.
Waarom deze verandering?
“Als samenleving staan we voor een spannende tijd als het gaat om wonen, het welzijn en de zorg voor elkaar,” zegt Marielle Hornstra, programmamanager voor de uitvoerings-agenda wonen, welzijn en zorg in de Hoeksche Waard. “Het aantal ouderen stijgt en de zorgvraag neemt toe. Als we professionele hulp beschikbaar willen houden voor wie dat echt nodig heeft, dan moeten we als samenleving weer meer sámen gaan leven. Voorkomen dat hulp nodig is. En daar hebben we als inwoners en professionals in de Hoeksche Waard allemaal voor een belangrijk deel zelf invloed op.”
Goed om te weten
Uiteraard blijven zorgmedewerkers beschikbaar voor iedereen die, bijvoorbeeld om medische redenen, niet zelf kan druppelen. Maar wie het wél zelf kan, helpt daarmee niet alleen zichzelf, maar ook anderen.
Wilt u meer informatie?
Mariëlle Hornstra
T 06 – 81 50 35 65
E mariellehornstra@samenmeervoorelkaar.nl