contrast

Contrast
verhogen

text_increase
Vergroot
tekst

De Slim Langer Thuis Woning in Hoeksche Waard Exclusief

calendar_today juni 27, 2024
category Nieuws
person Melissa van Roon

Met De Goede Nieuwe Tijd willen we inwoners in de Hoeksche Waard inspireren om zo lang mogelijk van het leven te genieten. De Slim Langer Thuis Woning is een van de initiatieven die laat zien welke hulpmiddelen er zijn om daarbij te helpen. Hoeksche Waard Exclusief interviewde Marjan Boonzaaijer, projectleider die namens de WWZ Alliantie in de Hoeksche Waard verantwoordelijk is voor de woning.

Kom ontdekken hoe (technologische) hulpmiddelen kunnen helpen om langer veilig en comfortabel zelfstandig te blijven wonen

 

Het is handig om slim langer thuis te wonen

 

Genieten van het leven. Zo lang mogelijk. Dat zien de meeste mensen wel voor zich. Maar hoe moet dat als het allemaal niet meer zo makkelijk gaat en zelfredzaamheid een steeds groter probleem wordt? In de Slim Langer Thuis-woning aan de Witsenstraat 22 in Oud-Beijerland zijn zo’n 50 verschillende handige hulpmiddelen en technische snufjes te bekijken en uit te proberen. Die kunnen er voor zorgen dat ouderen langer veilig en comfortabel zelfstandig kunnen blijven wonen. De doelgroep is overigens breder dan alleen ouderen, al zullen deze wel het meest gebruik maken van de snufjes.

 

Het is een rijtjeswoning die zich niet onderscheidt van de rest. Een hoekwoning, dat wel. Maar bij de buren hangt in de tuin gewoon de was te drogen. Het is, op de hoek van de Rembrandtstraat en de Witsenstraat, een niet aangepaste beneden(huur)woning van HW Wonen, zonder bijvoorbeeld aangepaste, brede deuren, maar wel vol handige (technologische) snufjes; ook als je verhuist blijven die handig. De woningcorporatie heeft samen met de gemeente Hoeksche Waard en Welzijn HW het initiatief voor deze Slim Langer Thuis-woning genomen. Inmiddels hebben honderden inwoners van de Hoeksche Waard en mantelzorgers en zorgprofessionals er een rondleiding gehad en ideeën opgedaan om zich thuis veiliger en comfortabeler te voelen.

 

Waar je aan moet denken? Bijvoorbeeld een noppenbord voor eenhandig gebruik. Een sta-opstoel of een slimme tablet waarmee je gemakkelijk videobelt met een arts of familie. Een gordijn dat op afstand dicht gedaan kan worden, zonder op te staan. Een plastic hoes achter de brievenbus, waarmee de post opgevangen kan worden en er dus niet gebukt hoeft te worden. Een druppelbril, die het mogelijk maakt om zonder hulp ogen te druppelen. Een toiletverhoger, aangepast bestek, een slim slot op de buitendeur dat zo is ingesteld dat verzorgenden, familie en vrienden toegang hebben, maar anderen niet. Kortom, allemaal producten die het leven veiliger en gemakkelijker maken.

 

Velen geïnteresseerd

Marjan Boonzaaijer van de gemeente is als projectleider van het begin af aan nauw betrokken bij de Slim Langer Thuis-woning. Dat er zoveel mensen inmiddels een kijkje hebben genomen, laat zien dat velen er in geïnteresseerd zijn in hoe ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen, constateert ze. Zeker als een beperking, al dan niet door ouderdom, een rol gaat spelen.

Marjan heeft een groep gastheren en -vrouwen aangetrokken die nog tot en met september op maandag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur rondleidingen geven en een toelichting te geven op alles wat er kan. Er moet wel een afspraak worden gemaakt op slimlangerthuiswonen.nl of gebeld worden met Welzijn HW op 088-7309800. Vanaf september verhuist de woning naar een plek ten oosten van de A29. Zeer waarschijnlijk wordt dat Numansdorp, waar het project dan nog een jaar langer wordt voortgezet.

Bij een rondleiding door de Slim Langer Thuis-woning door Marjan Boonzaaijer valt in de keuken meteen een waterkoker op die kantelbaar is en voorzien van een speciale schenktuit. ,,Dat scheelt heel wat gespetter en gemors en voorkomt brandwonden,” meldt Marjan. ,,Een pracht cadeau om iemand met Parkinson voor zijn of haar verjaardag te geven of voor mensen die weinig tot geen kracht in hun handen hebben.” Ze heeft dan in de hal ook al heeft gewezen op de post van de afgelopen dagen, die nog in de plastic hoes achter de brievenbus hangt. ,,Je ziet het. Je kunt die zo pakken. Bukken is niet nodig.”

 

Compaan-tablet

In de woonkamer springt de op een bijzettafeltje staande de Compaan-tablet in het oog, een eenvoudige iPad die niet alleen de tijd en de buitentemperatuur aangeeft, maar waarmee je ook spelletje kan doen, foto’s bekijken, het nieuws volgen, een berichtje versturen en gemakkelijk kunt beeldbellen. ,,Zo kan een oudere, voor wie al die moderne snufjes net iets teveel van het goede zijn, toch nog met een kleinkind communiceren, terwijl ze elkaar ook nog kunnen zien.” Daarvoor, het op tafeltje, ook nog een aantal andere attributen. Zoals een druppelbril, die het mogelijk maakt om zonder hulp de ogen te druppelen.

In de vensterbank staat onder meer de automatische medicijndispencer van Medido. Als die eenmaal gevuld is, laat die weten wanneer het tijd is voor de medicijnen. Niet alleen een alarm, maar ook de benodigde medicijnen rollen dan uit de Medido. Marjan: ,,Ideaal voor mensen met geheugenproblemen.” En wordt er niet gereageerd? Dan ontvangt de zorgverlener automatisch een bericht.

Een tafel vol kleine attributen laat zien dat ook weinig kostende aanpassingen al tot een aangenamer leven kunnen leiden. Met een vork of lepel die buigbaar is, kan iemand met een ernstige vorm van reuma bijvoorbeeld toch  zelf eten. En als het vasthouden van een balpen problemen geeft, kan er vaak meer grip ontstaan door de pen in een kunststof buisje te plaatsen. Ook voor het openen van blikken en blikjes zijn volop mogelijkheden. Marjan: ,,Je moet maar net op het idee gebracht worden. Hier kun je er genoeg opdoen.” Voor de duurdere technische hoogstandjes, zoals een robotstofzuiger, geldt dat die eerst zes weken op proef geleend en geïnstalleerd kunnen worden. Dat kan in de Slimotheek met vestigingen in De Buitensluis in Numansdorp, De Rembrandt in Oud-Beijerland en Huys te Hoecke in Puttershoek.

 

Welke hulpmiddelen zijn er allemaal zijn? Hoe ze werken? Hoe en wanneer ze gebruikt kunnen worden? Waar je ze kunt kopen? De gastheren en gastvrouwen van de Slim Langer Thuis-woning beantwoorden die vragen graag.

 

Wilt u meer informatie?

Marjan Boonzaaijer