contrast

Contrast
verhogen

text_increase
Vergroot
tekst

Telt de Hoeksche Waard straks 90.000 inwoners die naar elkaar omkijken?

calendar_today september 11, 2024
category Nieuws
person Annemieke van Driel-den Ouden

‘Dag mevrouw, mag ik eens vragen: doet ú eigenlijk weleens wat voor een ander?’ Tja, het kan je als inwoner van Strijen zomaar overkomen, dat we je met die vraag ‘overvallen’. Waarom we dit zo graag willen weten? Wel, we werken met ruim 20 maatschappelijke organisaties samen aan vitale dorpen in de Hoeksche Waard, om zorg en ondersteuning beschikbaar te houden. En een van de manieren is werken aan een zorgzame samenleving: een zorgzame wijk of buurt waar mensen naar elkaar omkijken. Ieder mens kan wel iets voor een ander betekenen, hoe klein ook. En dat begint met in gesprek gaan met mensen.

 

Zo zijn we in Strijen letterlijk de straat opgegaan. Om in het dorp te horen wat er leeft onder inwoners. Of inwoners nog steeds bij de buren terecht kunnen als er eens wat is. En of ze misschien zelf al wat op touw hebben gezet om anderen te helpen. Er zijn ook gesprekken gevoerd met deelnemers van beweeggroepen in Strijen. Zo volgen er nog meer manieren om met u in gesprek te gaan.

 

Samen! Meer voor elkaar

Al die kennis verzamelen doen we niet voor niets. Om ervoor te zorgen dat we gezond oud worden, en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, heeft de gemeente een agenda opgesteld: de uitvoeringsagenda wonen, welzijn en zorg. Die agenda heeft een veelzeggende naam meegekregen: ‘Samen! Meer voor elkaar.’ Binnen die agenda werken organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg nauw met elkaar samen. Dat is al één winstpunt, die nauwere samenwerking.

 

Ieder mens kan wel iets voor een ander betekenen, hoe klein ook. En dat begint in gesprek gaan met mensen.

Twaalf verschillende projecten

De agenda heeft twaalf verschillende projecten opgeleverd, en daar is Community aan Zet er één van. Vrij vertaald: we leggen de verantwoordelijkheid voor de zorg van de toekomst óók in de handen van alle inwoners. Met Community aan Zet willen we inwoners bewuster maken dat we samen meer voor elkaar kunnen doen.

 

Ons licht opsteken in Strijen

Het verder liggende doel is gedragsverandering. Het was om die reden dat we in een dorp als Strijen ons licht hebben opgestoken. Met opzet: in Strijen merken we dat inwoners en de maatschappelijke organisaties al aardig samen optrekken, en er veelbelovende initiatieven van de grond zijn gekomen. We zien ook dat het werkt. Er ontstaan nieuwe verbindingen, zowel tussen inwoners als tussen organisaties onderling.

 

Lessen in praktijk brengen

Wat we wijzer worden van die gesprekken met inwoners, gebruiken we om van te leren. En vooral om die geleerde lessen in praktijk te brengen. Hoe kunnen we in de andere dorpen in de Hoeksche Waard de werkzame elementen gebruiken? Daar blijft het trouwens niet bij. Misschien heeft u deze zomer de abri’s wel zien hangen, met reclame voor de website ‘degoedenieuwetijd.nl/hoeksche-waard’. Heeft u ‘m opgezocht op internet? Ook met die site stimuleren we inwoners om met elkaar én met organisaties na te denken over zorg-nieuwe-stijl.

 

Nee, die zorg hebben we met elkaar niet een-twee-drie veranderd. Maar als we het straks nét zo goed willen hebben als nu, kun je niet vroeg genoeg beginnen om naar elkaar om te kijken!

 

 

Uitnodiging KLEP lunch

Wilt u meer informatie?

Bianca den Ouden