contrast

Contrast
verhogen

text_increase
Vergroot
tekst

“Het is geen rocket science, maar je moet wel weten dat het bestaat”

calendar_today december 12, 2024
category Nieuws
person Melissa van Roon

Mirian de Geus is vanuit de Zorgcampus coördinator van de KLEP lunches in de Hoeksche Waard. Zij vertelt over de ervaringen van het afgelopen jaar en licht een tipje van de sluier op van wat deelnemers komend jaar kunnen verwachten.

 

Wat is een KLEP-lunch?

KLEP staat voor Kijken, leren en proberen. Het is een lunch waar iedere maand zo’n 25 professionals, mantelzorgers en vrijwilligers ervaringen delen over hulpmiddelen die zij inzetten ter ondersteuning van mensen met een hulpvraag. We beginnen altijd om 12.30 en zijn uiterlijk 14.00 weer klaar. De lunches zijn een samenwerking van Heemzicht, Zorgwaard, Alerimus, Bibliotheek Hoeksche Waard en gemeente Hoeksche Waard.

 

Waarom zou ik meedoen aan de lunch?

De lunches zijn ontstaan vanuit het idee dat er heel veel hulpmiddelen zijn die de kwaliteit van zorg en ondersteuning verbeteren, bijdragen aan zelf- en samenredzaamheid en het werk van zorg- en welzijnsprofessionals makkelijker maken. Maar dan moet je wel weten dat die hulpmiddelen bestaan. Bij de KLEP-lunches delen de deelnemers op een laagdrempelige manier hun ervaringen met hulpmiddelen en leren zij nieuwe hulpmiddelen kennen.

 

Zijn zorgprofessionals niet veel te druk om aan een lunch mee te doen?

Het is juist een hele goede tijdsinvestering. Lunchen moet je toch. En de hulpmiddelen die we bespreken zorgen er vaak voor dat je structureel tijd kunt besparen in je werk.

 

Waarom is het belangrijk om hulpmiddelen in te zetten?

Het is vaak veel prettiger voor iemand die hulp nodig heeft om dingen zelf te kunnen doen. Als je na een staaroperatie vier keer per dag je ogen moet druppelen, is het fijn als je dat met behulp van een druppelbril zelf kunt. Dan hoef je niet te wachten tot er iemand bij je langs komt en kun je tussendoor gewoon even een boodschap doen.

Of een medicijndispenser die voorkomt dat iemand medicijnen vergeet in te nemen, of te vroeg of te laat medicijnen inneemt. Met dit soort hulpmiddelen kunnen mensen langer zelfstandig blijven.

 

Zijn hulpmiddelen ook voor intramurale zorg van toegevoegde waarde?

Absoluut. Een voorbeeld: de Bedsense is een sensor die je onder het matras plaatst. De sensor registreert of iemand rustig slaapt, op de rand van het bed zit, of uit bed is. Als je dat gebruikt, hoef je dus niet, zoals nu vaak gebeurt, drie keer per nacht een controlerondje te doen. Het gevolg is dat cliënten minder gestoord worden en dus een betere nachtrust hebben. Maar je kunt de gegevens ook gebruiken om naar het rooster te kijken. Moet iedereen eigenlijk wel om 7 uur starten, als we via de bedsense ontdekken dat bewoners tot half 9 slapen? Dit geeft extra ruimte in het rooster en zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld eerst de kinderen naar school brengen. Zo worden we als sector ook aantrekkelijker om in te werken. En dat is belangrijk, want de vraag naar zorg en ondersteuning neemt in onze ouder wordende samenleving alleen maar toe.

 

Kan een hulpmiddel een zorgverlener wel vervangen?

Niet altijd. Een katheter aanbrengen is echt wel iets anders dan je eigen ogen druppelen. Door hulpmiddelen slim in te zetten waar dat mogelijk is, kunnen we zorgprofessionals inzetten waar het echt nodig is. Door de druppelbril kunnen we bijvoorbeeld in heel de regio Zuid-Hollandse eilanden 33 FTE aan zorgmedewerkers inzetten voor andere handelingen.

 

Hoe vaak worden de KLEP-lunches georganiseerd?

Iedere maand, waarbij het onderwerp per kwartaal wisselt. Dat doen we dan op verschillende dagen en plekken in de Hoeksche Waard, zodat we het voor deelnemers zo makkelijk mogelijk maken om aan te sluiten. Als je ieder kwartaal meedoet aan één KLEP-lunch, ben je dus helemaal op de hoogte. De afgelopen periode hebben we bijvoorbeeld aandacht besteed aan de druppelbril, de personenalarmering van de SPHW, de Slim-o-theek, en regelmatig komen nieuwe materialen uit de Slim Langer Thuis Woning op de agenda.

 

Wat staat er in 2025 op de agenda?

In januari hebben we een bijzondere editie, waarbij we voor het eerst ook inwoners uitnodigen. In De Polderboom in Goudswaard bespreken we met hen hulpmiddelen uit de Slim Langer Thuis Woning, het digivaardigheids-aanbod van de bibliotheek en de oogdruppelkoffer. In februari bespreken we in Oud-Beijerland de palliakit (een koffer met allerlei producten die gebruikt worden als iemand gaat overlijden), de samenwerking tussen Zorggroep Hoekschewaard en de bibliotheek en spraakgestuurd rapporteren. In maart staan dezelfde thema’s op de agenda, maar dan in Puttershoek.

 

In het tweede kwartaal willen we hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen behandelen en de cirkel van vijf. De onderwerpen die tijdens de KLEP lunches aan bod komen sluiten steeds aan op de projecten in de uitvoeringsagenda Wonen, Welzijn en Zorg. Als voorbeeld: steunkousen aantrekken kunnen mensen met de juiste hulpmiddelen vaak zelf. De projectgroep Gezamenlijk op Pad gaat zich daar in 2025 op richten. Dan zorgen we dus dat dat onderwerp op het menu van de KLEP lunches staat. Zo dragen de lunches er ook aan bij dat we in de hele zorgketen dezelfde informatie geven.

 

Waar kan ik me aanmelden?

Via de website van de Zorgcampus.

Meer weten over de KLEP-lunches?

Je kunt Mirian bereiken via contact@zorgcampushw.nl of 06 57 84 90 50.

Mirian de Geus

T 06 57 84 90 50
E contact@zorgcampushw.nl